Ga je dood van vlees?

Waarschuwing: In dit artikel meerdere links naar wetenschappelijke onderzoeken. Het is nogal een beladen onderwerp en veel mensen roepen maar wat.
Ben je vegetariër om ethische redenen of om het milieu te sparen? Goed bezig.
Ben je benieuwd naar de feiten over vlees en gezondheid en hoe jij de beste keuze kan maken? Lees verder.

Sinds het einde van de vorige eeuw (klinkt super lang geleden he..?) heeft vlees een steeds slechtere naam gekregen.

  1. Het krijgt de schuld van allerlei narigheid zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker.
  2. Ten tweede zou het niet “natuurlijk” zijn voor de mens om vlees te eten.
  3. Ten slotte is er het argument dat vlees een zeer zware belasting is voor het milieu door alle winderige koeien.

Laten we deze drie argumenten eens kort bekijken en beginnen met de twee makkelijkste:

3. Slecht voor het milieu

Klopt.
Heb je je auto al de deur uit gedaan, vlieg je niet meer, zet je de verwarming zo laag mogelijk en gebruik je nooit plastic zakjes; dan kan je beter ook geen vlees eten.

Al die koeien zorgen voor heel wat CO2 uitstoot. Daarbij komt ook nog alle energie die nodig is om het vlees te verwerken en over de wereld te transporteren.

Van vlees genieten én je steentje bijdragen?
Haal je vlees bij een lokale boer of bij een supermarkt zoals Marqt die dat al voor je heeft gedaan. Dan vermijd je al die kerosine en diesel gassen die vrijkomen om je stukje vlees uit Argentinië hierheen te krijgen.
[images style=”1″ image=”http://vanaf-nu.nl/wp-content/uploads/2014/02/lindenhoff.jpg” width=”700″ caption=”Boerderij markt+slagerij Lindenhoff, vlakbij Amsterdam” align=”center” top_margin=”0″ full_width=”Y”]

2. Onnatuurlijk

Klopt niet.
Maar dat doet er niet toe want het is sowieso een non-argument.
In de natuur wordt gemoord, verkracht en gestolen.
Is iets dat natuurlijk is automatisch goed?

Maar oké, vlees eten zou niet goed zijn omdat het onnatuurlijk is.

Sinds het bestaan van de mens eten we vlees.(1), (2)
Alle stammen die de laatste jaren zijn ontdekt die nooit in contact zijn geweest met de westerse wereld, eten vlees.

De mens is een omnivoor, een alles-eter.(3)

Vlees eten is natuurlijk dus.
Nogmaals, een non-argument.

Maar het blijft een interessante vraag:
Zouden onze voorouders het al die honderd duizenden jaren verkeerd hebben gehad?

1. Je gaat er dood van

Bewerkt vlees: klopt.
Onbewerkt, biologisch vlees: klopt voor geen meter.

De twee grootste onderzoeken die een verband tussen vlees en ziekten als diabetes en kanker hebben aangetoond, hebben hierbij geen goed onderscheid gemaakt tussen bewerkt en onbewerkt vlees. Het door vegetariërs meest aangehaalde onderzoek, de China Study, is er op dat onderwerp volledig onderuit gehaald.

Er is inderdaad een sterke relatie aangetoond tussen het eten van bewerkt vlees en diabetes, kanker en hart- en vaatziekten.

Er is GEEN verband tussen het eten van biologisch, onbewerkt vlees en gezondheidsproblemen.
Voor de mensen die er van houden om uren wetenschappelijke onderzoeken door te ploegen:
(4)(5)

We worden dus niet ziek van vlees.
We worden ziek van de medicijnen, antibiotica, hormonen en eenzijdige voeding die de niet-biologische dieren te eten krijgen.

Je bent wat je eet.
En als het dier dat jij eet een ziek en stressvol leven heeft, dan wordt dat een onderdeel van jou…

Van het strand ga je dood

[images style=”1″ image=”http://vanaf-nu.nl/wp-content/uploads/2014/02/strand.jpg” width=”700″ align=”center” top_margin=”0″ full_width=”Y”]

Zeggen dat vlees eten ongezond is, komt op hetzelfde neer als zeggen dat naar het strand gaan gevaarlijk is.

Ja je kan je kan gaan zwemmen als er een rode vlag wappert, of je niet insmeren en de hele dag in de zon gaan liggen bakken.

Waarschijnlijk zal je tegen problemen aanlopen.
Is het dan logisch om het strand de schuld te geven?

Het gave is dat kiezen voor lokaal, biologisch vlees een win-win-win situatie oplevert: Jij geweldig voedsel, het dier een beter leven, het milieu wordt minder belast.
[images style=”1″ image=”http://vanaf-nu.nl/wp-content/uploads/2014/02/bio-koe.jpg” width=”500″ align=”center” top_margin=”0″ full_width=”Y”]

Vlees zit boordevol eiwitten, vitaminen, mineralen en belangrijke voedingsstoffen zoals creatine en carnosine.
(6), (7), (8)
En nog een belangrijk argument: Vlees is lekker!

En ja die biologische koe die lekker buiten heeft kunnen spelen en gras en planten heeft gegeten, die kost meer dan die koe die zijn hele leven in een hok van 0,5 bij 2 meter heeft gezeten en alleen bewerkte granen als groeivoer heeft gehad.

Betaal die prijs met liefde.
Of accepteer de consequenties.
Voor het dier, de planeet, en voor jouw gezondheid en uiterlijk…

Vul je emailadres in voor de GRATIS vanaf-nu videotraining:
[optin_box style=”9″ alignment=”center” email_field=”email” email_default=”Vul je emailadres in” integration_type=”aweber” double_optin=”Y” thank_you_page=”http://www.vanaf-nu.nl/bijna” list=”3270697″ name_field=”name” name_default=”Vul je naam in”][optin_box_field name=”headline”]Here’s The Headline For The Box[/optin_box_field][optin_box_field name=”paragraph”]PHA+TG9yZW0gaXBzdW0gZG9sb3Igc2l0IGFtZXQsIGNvbnNlY3RldHVyIGFkaXBpc2NpbmcgZWxpdC4gRG9uZWMgdmVsIG51bmMgbm9uIGxhY3VzIHZlbmVuYXRpcyBjb21tb2RvLjwvcD4K[/optin_box_field][optin_box_field name=”privacy”]Wij haten spam. Wij houden van het creëren van waarde. Je emailadres is veilig.[/optin_box_field][optin_box_field name=”top_color”]undefined[/optin_box_field][optin_box_button type=”0″ button_below=”Y”]Gratis Toegang[/optin_box_button] [/optin_box]

Comments ( 2 )

Comments are closed.